Turda se remarca printr-o mare diversitate confesionala, in 1930 fiind cunoscute 7 culte religioase diferite: Reformati-Calvini, Greco-Catolici, Romano-Catolici, Ortodocsi, Lutherani, Unitarieni si Mozaici.
Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de către Dieta de la Turda prin care se proclama libertatea constiintei si a tolerantei religioase pentru cetatenii Transilvaniei, fiind primul de acest fel din istoria Europei moderne. Decretul a fost emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sangeroase care domneau intre catolici, protestanti, calvinisti si unitarieni.

Catedrala Ortodoxa

 Catedrala Ortodoxa Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Constructia a inceput in anul 1926 si a fost finalizata in anul 1935, fiind declarata monument arhitectonic realizată în stil neobizantin. Capacitatea catedralei este de 1200 de persoane. Caracteristică pentru catedrala este clopotnița in formă de culă oltenească asemanatoare Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia. Icoanele iconostasului au fost pictate in perioada 1884–1955.În partea stânga intrării în catedrală, se afla o pictură a regelui Carol al II-lea, care dupa abolirea monarhiei în 1948 și venirea comuniștilor la putere a fost acoperită cu un strat de vopsea de culoare maro, în același ton cu pereții învecinați.

Biserica Sovagailor

Biserica Sovagailor este o biserica ortodoxa construita in anul 1467, de prefectul salinelor Nicolae Olah, varul regelui Mathia Corvinul, fiind destinata in principal lucratorilor români de la minele de sare (taietori de sare - sovagai) În anul 1709 a fost reconstruită din temelii de Biserica Greco-Catolică, dobândind aspectul actual.

Biserica Rățeștilor

Biserica Rățeștilor a fost ridicata de protopopul greco-catolic Vasile Rațiu în anul 1839, iar lucrările au fost finanțate de familia Rațiu. În cimitirul din curtea bisericii sunt înmormântați unii membri ai familiei Ratiu, mai puțin Ion Ratiu. Ultimul protopop greco-catolic al acestui lacas a arestat de autoritățile comuniste în anul 1948 pentru refuzul trecerii la Biserica Ortodoxa Română. Biserica este folosită din 1948 de parohia ortodoxă.

Sinagoga

A fost construită între anii 1921-1926 pe locul unei alte vechi sinagogi din secolul al XIX-lea. Evreii din Turda au apartinut majoritar curentului mozaic ortodox. Strada Mihai Eminescu a fost în trecut inima vechiului cartier evreiesc al orasului. Sinagoga este actualmente goala, si parasita, dar peretii exteriori sunt deocamdata bine conservati.

Biserica Romano-Catolica

Biserica a fost construită între anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi. Edificiul are dimensiuni impozante (50m lungime, 18m latime, altarul are 20m lungime) fiind construita din piatra de carieră de dimensiuni medii, lespezi mari de piatră aduse din castrul roman si rebuturi de piatră medievală prelucrată. Până în secolul XVIII, biserica a fost înconjurată de ziduri de apărare (groase de 2 m și înalte de 12 m). Biserica a avut si 2 turnuri, demolate in secolul XVIII. Turnul principal a fost plasat la intrarea actuala în biserică si a fost avariat de mai multe trăznete.
Biserica a fost martora unor evenimente marcante în istoria evului mediu, fiind locul unde in 1568 a avul loc Dieta de la Turda prin care a fost proclamata libertatea constiinței si a toleranței religioase pentru cetățenii Transilvaniei.

Biserica Reformata Calvina

Biserica Reformata Calvina, cu turn, reprezinta cel mai vechi monument pastrat din Turda. Este situata în centrul municipiului, în apropierea Muzeului de Istorie. A fost construita la începutul secolului al XV-lea, pe amplasamentul unei alte biserici catolice. Vechea biserica e mentionata într-un vechi registru papal din 1332. Biserica a fost conceputa în stil gotic având o singura nava în lungime de 26 m, latime de 8,5 m si o înaltime de 16 m.
În secolele XV - XVI, biserica a fost împrejmuita de un zid de aparare cu patru bastioane. Pe vremea principelui Sigismund Báthory, bastionul de nord-vest a fost demolat pentru a permite reconstructia si extinderea resedintei princiare (azi Muzeul de Istorie). Biserica, zidul înconjurător si bastioanele au avut de suferit în timpul luptelor lui Mihai Viteazu (1600-1601), precum si în urma conflictelor din anii următori. Se mai pastreaza un fragment de zid în lungime de 25 m la aproximativ 40m sud de biserica. Turnul actual cu o înaltime de 60 m, a fost construit între anii 1904-1906.

Biserica reformată fortificata din Turda Noua a fost ridicata la începutul secolului XVI, pe locul unei alte biserici catolice, mentionata în vechi documente din secolul XIV. Biserica a fost ridicata de aceiasi echipa de constructori ca si biserica catolică din Turda Veche. Pe unul din contraforturile fatadei de sud sta inscriptia "1504", anul finisarii bisericii. In jurul bisericii a fost construit un zid cu înaltimea de 4-5 m, care se pastreaza si astazi. Intrarea se face pe o poarta aflata sub un turn patrat pe latura sudica a fortificatiei.
Un alt bastion semicircular strajuieste latura de vest, având incizat anul 1870. In partea de nord-vest se observa în zid inscriptia latina: RENOVATUM ANNO 1740 TEMPORE CURATORIS KOMIVES.

Biserica Unitariana

Biserica Unitariană a luat fiinta in ianuarie 1568, cu prilejul Dietei de la Turda prin care s-a proclamat si s-a legiferat libertatea constiintei si a tolerantei religioase. David Ferenc a fost intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. Deviza Bisericii Unitariene este "Un singur Dumnezeu". Biserica a fost construita in perioada 1791-1792, alături de gimnaziul unitarian. Lângă biserică a existat până la începutul secolului XIX, o școala confesională unitariană, care a fost demolată în anul 1801, spre a face loc turnului bisericii, ridicat între anii 1801-1809.
Pe peretele de la intrarea in clădirea anexă bisericii stă o placă patratică cu inscripția latină: MUSISET VIRTUTI BUS SACRUM. MDCCCLXV (1865).

Informatii si tururi ghidate:
TurdaTurism.RO - 0744.678674 - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.