Ca si un calator ce se întoarce în timp, poti desoperi istoria milenara a Turzii, la pas prin centrul istoric al orasului. Recent modernizat, centrul istoric pastreaza din plin atmosfera vremurilor trecute. Casele, muzeul, bisericile, lapidariumul si oamenii dau viata istoriei turdene.
In perioada interbelica, Turda era renumita si pentru diversitatea si savoarea produselor culinare specifice. Terasa "Corso" a vienezului Otto Steper era plina de lume buna ce-si consuma povestile teribile, micile intrigi sau marile idile in aburul de epoca al romantelor fanfarei militare.

Cladiri ce au scris istorie...

Cladirea Teatrului Municipal este una din cele mai frumoase cladiri ale municipiului. Aceasta a fost construita între anii 1901 - 1904. Activitatea teatrului turdean a început în anul 1948, si functioneaza în aceasta cladire din 1951. Cladirea gazduieste si Biblioteca Municipala.
Judecatoria Turda a adapostit fosta primarie. Cladirea a fost construita între anii 1795 - 1806, folosindu-se pietre din castrul roman, ca materiale de constructie.
Primaria Municipiului Turda a fost construita între anii 1884-1886 în stil neorenascentist si a fost sediul Prefecturii Turda

Statui si grupuri statuare

Lupoaica este o copie a statuii originale de la Roma si este amplasata in sensul giratoriu din vecinatatea fostei fabrici de bere. Statuia are inscriptionat pe soclu „Alta citta di Turda Potaissa Roma madre”.
În fata primariei este amplasată statuia lui Dr. Ioan Ratiu. Statuia îl reprezinta pe turdean în timpul procesului memorandistilor de la Cluj, din mai 1824, când a rostit cunoscuta sintagma: "Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma", reprodusa si pe placa de bronz instalată pe soclul statuii.
In piata Republicii, in fata hotelului Potaissa, se afla statuia lui Avram Iancu.
Pe cladirea Parohiei Reformate, de pe strada Dr.I.Ratiu, se află o placă comemorativa Petöfi Sándor, poetul revolutionar maghiar. Acesta a poposit pentru câteva zile în aceasta casa, în iulie 1849, în drum spre câmpul de lupta de la Sibiu unde si-a găsit moartea.

Informatii si tururi ghidate:
TurdaTurism.RO - 0744.678674 - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  

ozio_gallery_jgallery
Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it