La 25 de kilometri pe valea Ariesului, dupa ce trecem de satul Buru, stancile Bedeleului situate la peste 1100m altitudine, vegheaza asupra asezarilor cuibarite pe firul vailor.

Rand pe rand satele se insira sub munte: Vidolm, Ocolis, Lunca Ariesului, Posaga, Salciua ... Dar drumul nu se opreste aici, el urca spre Campeni si tot mai sus spre tara de piatra a Apusenilor

Cele mai importante obiective turistice din regiune sunt: pestera Huda lui Papara, prapastiile (dolina) si casacada Vânatara, coltul Rosu de la Vidolm, rezervatia de larice de la Vidolm, pestera Poarta Zmeilor, cascadele de travertin de la Sipote, manastirea SubPiatra.

Masivul Bedeleu

Masivul Bedeleu se desfăşoară între valea Arieşului (la nord) şi valea Râmeţ (la sud) având o lungime de aproximativ 25 km. Relieful se prezintă sub forma unui platou calcaros, cu un șir de culmi cu vârfuri rotunjite, separate între ele de văi seci și doline, situate la altitudini ridicate (între 900 şi 1100 m).
Limita vestică şi nordică prezină un abrupt puternic înclinat către râul Arieș, cu o diferență de nivel cuprinsă între 600 și 800 m. În partea superioară a abruptului, calcarul apare la suprafață, iar pereţii şi turnurile de calcar ating în unele locuri înălţimi de peste 150 - 250 m, fiind despărţiţi de hornuri și jgheaburi abrupte. Abruptul și masivul Bedeleu sunt puse sub protecţie şi conservare în cadrul siturilor Natura 2000 Trascău.

Huda lui Papara-Vanatarea

Huda lui Papară este o rezervaţie speologică ce adăposteşte formaţiuni carstice deosebite. Este strabatută de un râu subteran lung de 2 km (cea mai lungă peşteră din Trascău), care pătrunde în peşteră prin dolina Vânătarea. La ieşirea din peşteră râul se numeşte Valea Morilor.
Peştera este foarte importantă din punct de vedere ştinţific. Adăposteşte un mare depozit de guano şi numeroase stalactite de dimensiuni apreciabile, deviate lateral (în Sala Minunilor). Pe râul subteran întâlnim mai multe cascade la baza cărora s-au format lacuri subterane (în marmitele de eroziune; cu adâncimi de până la 3 - 4 m).

Sipote

Pârâul Şipote reprezintă un fenomen carstic complex. Alimentarea pârâului se face în mare parte la suprafaţa platoului, prin numeroasele doline situate între 950 şi 1200 m, precum şi de pe versanţi şi jghiaburi. Apele subterane au un curs destul de scurt, însă foarte înclinat, pe o diferenţă de nivel de 300 - 500 m.
La baza abruptului, la o distanţă de 100 - 200 m de poiana „La Şipote“, există 3 izbucuri permanente şi alte câteva temporare, prin care apar la lumină apele colectate din platou. După traversarea poienii apele se strâng într-un singur pârâu de 800 m lungime, care coboară pe o albie abruptă, de la 700 m la 430 m.
Pârâul formează o succesiune de cascade de până la 20 m înălțime, cea mai mare fiind vizibilă din drumul național DN 75, la vărsarea pârâului Şipote în Arieş. Cascadele sunt răsfirate pe stânci, baraje şi gururi de travertin, mici bazine construite din depunerile de calcar.

Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor este o rezervaţie speologică, situată la 1150 m altitudine şi pune sub protecţie peştera cu același nume şi portalul (podul de piatră) aflat la circa 15 m de gura peşterii, prin deschizătura căruia se poate privi valea Arieşului.
Peştera este formată dintr-o succesiune de săli şi coridoare cu o lungime totală de 125 m, fiind cea mai veche peşteră din munţii Trascău. În peşteră putem observa diferite formaţiuni: stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi şi draperii, la origine albe sau galbene acum înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltraţie. În peştera au fost descoperite diferite specii de lilieci, gasteropode, păianjeni şi diverse rozătoare.

Laricetul Vidolm

Padurea de larice de la Vidolm, reprezintă o rezervaţie forestiera cu aspectul unui arboret natural. Rezervaţia se află la marginea nord-vestică a Masivului Bedeleu, la altitudinea cuprinsă între 850 - 1250m şi ocupă o suprafaţă de 45 ha.
Încă din anul 1969 acest areal a fost pus sub protecţie datorită prezenţei arborilor seculari de zadă, cu înălţimi de 35-40 m înălţime, unicul conifer cu frunze căzătoare din Europa. Arboretul furnizează seminţe pentru cultivarea laricetului în diferite locuri din ţară.


Ce putem face ?

De la Vidolm, Lunca Ariesului sau Salciua, peste munte potecile ne poarta prin lumea incremenita in piatra Trascaului si printre locuri pe unde timpul parca a uitat sa se scurga. Inspre est potecile ne duc spre depresiunea Trascaului, iar spre sud in minunata zona a Rametului.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro - trasee turistice

Activitati educative pentru copii si familii, in rezervatiile naturale din masivul Bedelu (Laricetul Vidolm, poarta Zmeilor, cascadele Sipote, Huda lui Papara - Vanatare).
Poteci tematice: Masivul Bedeleu (La Sipote) - Pietrele Vorbitoare

Activitati de observare si fotografiere a speciilor de plante si animale din masivul Bedeleu
Informatii despre arii protrejate: www.potecitematice.juniorranger.ro - arii protejate

Plimbari cu bicicleta pe sosea, pe Valea Ariesului si pe trasee de mountain-bike in Masivul Bedeleu, spre Cheile Rimetului si spre Muntii Metaliferi.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro - cicloturism

Calare in Carpati. Activitate recomandata doar cu ghid specializat.
Informatii suplimentare: www.descopera-natura.ro

Vizitarea pesterilor din Masivul Bedeleu, in special pestera Poarta Zmeilor si Huda lui Papara-Vanatarea. Coborare pe cascade (canyoning). Activitati recomandate doar cu ghid specializat.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro - alpinism si escalada

Caiac si rafting pe valea Ariesului. Debitul si panta nu sunt foarte mari, motiv pentru care este o activitatea ideala si pentru copii si familii. Segmentul cuprins intre Salciua si Buru este deosebit de pitoresc. Activitate recomandate doar cu ghid specializat.

Drumetie pe rachete, Catarare pe cascade de gheata (in perioada geroasa). Activitati recomandate doar cu ghid specializat.

Informatii si activitati de vacanta:
TurdaTurism.RO - 0744.678674 - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  

ozio_gallery_jgallery
Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it